Proeflezen Reinhilde

Home Wie ben ik Proeflezen Recensies Interviews Juridisch In de media Dankwoorden Agenda ContactInterview met Lois Blommestein

Kun je wat achtergrondinformatie geven over jezelf?
Ik ben werkzaam in de thuiszorg als verzorgende, ik woon samen met mijn partner en 4 katten en binnenkort verwachten wij onze zoon. Ik ben fan van misdaadverhalen, kijk het liefst thrillers of series zoals Criminal Minds. Ik heb een brede muzieksmaak, van Jennifer Lopez tot Nickelback.

Ben je een honden- of een kattenmens?
Ik vind ze allebei heel erg leuk, maar ik ben meer een kattenmens. Ik heb er 4 thuis.

Waar kan je in de nacht wakker voor gemaakt worden?
Ik ben echt dol op patat.

Wat is het eerste wat je doet als je uit bed komt?
Ik vind het fijn om even wakker te worden met een kopje thee.

Wat vond je het leukste boek om te schrijven?
Ik heb echt heel veel plezier beleefd aan het schrijven van “Gedraag je” maar ook mijn nog te verschijnen trilogie. Die personages kruipen onder je huid, vind ik en dat probeer ik ook over te dragen aan de lezer.Ik heb echt heel veel plezier beleeft aan het schrijven van “Gedraag je” maar ook mijn nog te verschijnen trilogie. Die personages kruipen onder je huid, vind ik en dat probeer ik ook over te dragen aan de lezer.

Wat is het grappigste wat je hebt meegemaakt door het schrijven?
Dat is een goede vraag. Ik weet niet of het echt grappig is, maar soms lees ik het terug en dan denk ik: huh, heb ik dat echt geschreven?

Ben je zelf een lezer? Hoeveel boeken lees je ongeveer per jaar?
Ik ben zelf zeker een lezer, ik vind het heerlijk om andere verhalen te lezen. Ik denk dat ik tussen de 30 en 40 boeken lees per jaar.

Waar en met wat zit je als je schrijft?
Voor het schrijven gebruik ik mijn laptop en ik zit meestal aan de keukentafel om te schrijven.

Heb je rituelen als je gaat schrijven?
Ik kan niet tegen stilte, dus ik heb altijd muziek of de televisie aan tijdens het schrijven.

Staat de verhaallijn al vast als je begint? Of blijft het voor jou ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Het begint met een idee, maar hoe het verhaal verder gaat is ook voor mij een verrassing. Soms nemen de personages het verhaal over.

Schrijven doe je al langer. Maar waardoor ben je begonnen met schrijven van romans?
Ik had als kind altijd al een grote fantasie en dat wilde ik graag op papier zetten. Op mijn dertiende begon ik met een verhaal en op mijn zestiende schreef ik mijn eerste boek “Weg uit de hel” over loverboys. Ik vind “zware” onderwerpen het fijnst om over te schrijven, daar kan ik mijn gevoelens goed in kwijt.

Wat is jou grootste droom? (als echt alles mogelijk zou zijn)
Ik zou het geweldig vinden als mijn boeken door veel mensen worden gelezen, dat er een groot publiek voor is en het allerleukst zou een film zijn over mijn verhalen.

Doe je voor jouw boeken research? Kost dat veel tijd? Liep je tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor je blij verrast was en gebruik je dat soms ook?
Met het schrijven van mijn trilogie, moest ik wel veel research doen, vooral over het juridische gedeelte van het eerste verhaal. Ik wilde wel dat het klopte, ook al is het fictie. Ik was zeker verrast door sommige feitjes, puur omdat het voor mij allemaal nieuw was, maar zeker leerzaam.

Hoe ga je te werk bij het schrijven? Zet je alles in een vast schema of schrijf je organisch?
Nee, ik heb echt geen vast schema, ik schrijf meer op gevoel en uit de losse pols. Ik heb een idee, vaak door een droom en dat werk ik dan verder uit tot een verhaal.

Heb je nog tips voor beginnend schrijvers?
Niet opgeven, blijf schrijven. De ene dag gaat het iets makkelijker en de andere dag vliegen je handen over het toetsenbord.

Wie is jouw grote voorbeeld? Met schrijven of gewoon in het totale leven?
Ik ben fan van de boeken van Karin Slaughter, vooral hoe zij personages echt tot leven wekt is subliem gedaan. Ik zou heel graag een keer met haar willen samenwerken.

Drink je liever thee of koffie?
Ik ben een theedrinker.

Wat is je favoriete liedje aller tijden?
Dat is een hele moeilijke, ik ben echt dol op muziek en verschillende soorten. Ik heb het nummer van Santana en Steven Tyler – Just feel better helemaal grijsgedraaid. De muziek en de tekst blijft me raken.

Hoe ben je begonnen met schrijven?
Ik had een idee voor een verhaal toen ik 13 was en dat ben ik op papier gaan schrijven. Volgens mij gebruikte ik eerst een schriftje die ik overal mee naartoe nam en ben ik het later gaan uitwerken op de computer.

Wat doe je als je vastloopt tijdens het schrijven?
Als ik vastloop, ga ik even andere dingen doen, zoals lezen, tv kijken of wandelen. Ik laat het verhaal even voor wat het is en als ik later weer een idee heb, ga ik verder.

Stel dat ze een van jou boeken willen verfilmen, ga je dat dan doen of niet? Ingeval van ja; welke acteurs zou je dan willen zien voor de personages?
Ik zou het geweldig vinden als ze mijn boeken willen verfilmen. Natuurlijk zeg ik daar ja op! Ik heb voor Gedraag je wel een paar namen in mijn hoofd, zoals voor de rol van Alexandra. Misschien dat Sigrid ten Napel haar wil spelen.

Wat is je favoriete quote?
Na verloop van tijd haten we, waar we steeds angst voor hebben. - William Shakespeare Ik vond deze heel erg passen bij het eerste deel van de trilogie.

Als je back up nodig had, wie uit jouw boek mag je rug dekken?
Uit het boek “Gedraag je” wil ik wel back up van Alexandra, ze is vastberaden en weet wat ze wil, ook al heeft ze iets vreselijks meegemaakt.

Wat is je grootste valkuil bij het schrijven?
Dat ik soms in herhaling val, dan is het al ergens geschreven en begin ik er weer over.

Schrijf je overdag of ook ‘s nachts?
Het liefst overdag, dan heb ik meer focus om te schrijven. Ik ben echt een ochtendmens.

Hoe was het om een debutant te zijn?
Ja, het is superleuk! Ik krijg gelukkig goede reacties op het verhaal van “Gedraag je” en ik hoop dat er nog veel meer zullen komen. Ik blijf zeker schrijven!

Nogmaals hartelijk dank voor het beantwoorden van de vragen Lois Blommestein! Ik vind het altijd erg leuk om scheppers achter de verhalen te leren kennen!

© 2021-2021 Coppens Reinhilde - Alle rechten voorbehouden

http://www.loisblommestein.nl/