Proeflezen Reinhilde

Home Wie ben ik Proeflezen Recensies Interviews Juridisch In de media Dankwoorden Agenda Contact

Kallenberg

Interview met Karin Kallenberg

Kun je wat achtergrondinformatie geven over jezelf?
Ik ben Karin Kallenberg, lerares Nederlands, geboren in Amsterdam, woon met mijn echtgenoot in Rome, heb twee volwassen kinderen. Ik heb drie thrillers geschreven samen met Dimitri Van Hove. In oktober 2021 is Het wespennest uitgekomen, een romantisch boek en mijn solodebuut. Jij Reinhilde, was een proeflezer. Daar ben ik nog steeds blij om.

Ben je een honden- of een kattenmens?
Geef mij maar een hond.

Waar kan je in de nacht wakker voor gemaakt worden?
Wat mijn favoriete eten is? Indiaas en Indonesisch. Wat een traktatie is dat.

Wat is het eerste wat je doet als je uit bed komt?
Een kop koffie maken.

Wat vond je het leukste boek om te schrijven?
Mijn laatste, Het wespennest, omdat het mijn solodebuut is. De andere drie schreef ik dus samen. Dat gaf minder vrijheid.

Wat is het grappigste wat je heeft meegemaakt door het schrijven?
De samenwerking met Dimitri Van Hove. We hebben zo'n lol gehad met alle rare verhalen en ideeën.

Ben je zelf een lezer? Hoeveel boeken lees je ongeveer per jaar?
Ja, ik ben een lezer. Maar geen veellezer daar ben ik te kritisch voor. Vóór het bestaan van internet en de e-reader was het in Rome moeilijk om aan niet-Italiaanse boeken te komen. Nu zijn daar geen belemmeringen meer voor. Ik lees gemiddeld een boek per week. Ik wil 's avonds ook nog weleens Netflixen ofzo.

Waar en met wat zit je als je schrijft?
Ik kan overal schrijven als het maar rustig is. Daarom heb ik tijdens het schrijven geen muziek op. Meestal zit ik achter mijn desktop in mijn werkkamer.

Heb je rituelen als je gaat schrijven?
Nee, totaal niet.

Staat de verhaallijn al vast als je begint? Of blijft het voor jou ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Begin en einde staan vast. Daartussenin heb ik geen idee van wat er allemaal gaat komen. Heerlijk vind ik dat. Zo blijft het voor mij ook spannend :)

Schrijven doe je al langer. Maar waardoor ben je begonnen met schrijven van romans?
Eerst schreef ik samen met iemand en was het thrillergenre de juiste keuze. Nu dat niet meer zo is, heb ik gekozen voor een roman omdat dat dichterbij mijn interesse ligt.

Wat is je grootste droom? (als echt alles mogelijk zou zijn)
Dit is geen missverkiezing toch? Ik hoef dus niet 'wereldvrede' te antwoorden? Maar iets dergelijks is het wel natuurlijk.

Doe je voor jouw boeken research? Kost dat veel tijd? Liep je tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor je blij verrast was en gebruik je dat soms ook?
Ja, je ontkomt niet aan research als je dingen aannemelijk wilt houden. Door middel van internet hoeft het niet veel tijd te kosten. Voor de thriller 'De orde' die over een sekte gaat, was het frappant hoezeer ons fictieve verhaal bij de waarheid bleek te liggen toen o.a. Ruinerwold in het nieuws kwam.

Hoe gaje te werk bij het schrijven? Zet je alles in een vast schema of schrijf je organisch?
Schema's vind ik bij het schrijven niet fijn. Dat is te veel een keurslijf voor mij. De plot ontwikkelt zich gaandeweg.

Heb je nog tips voor beginnend schrijvers?
Ja, een heel belangrijke! Als het om een manuscript gaat schrijf het voorgenomen deel en laat het dan rusten. Minstens een week. Liever nog veel langer totdat de hele first draft af is. Ga pas daarna aan de gang met aanpassingen, eerder heb je nog niet genoeg afstand om te kunnen perfectioneren. Veel van wat je dan doet is verloren tijd. Ook voor ander schrijfwerk geldt: geef het even de kans om te rijpen voordat je aanpassingen gaat doen.

Wie is jou grote voorbeeld? Met schrijven of gewoon in het totale leven?
Ik vind Saskia Noort een kei. Niet zozeer haar boeken, maar wel haar columns in Linda. Zo openhartig durven niet veel mensen naar buiten te treden. Bovendien heeft ze de stormen van kritiek na het verschijnen van haar debuut 'De eetclub' glansrijk doorstaan en is er alleen maar sterker door geworden. Heb ik bewondering voor.

Drink je liever thee of koffie?
Zonder koffie is mijn dag niet compleet.

Wat is jouw favoriete liedje aller tijden?
Een van mijn favorieten is 'Purple rain' van Prince. Ik hou ook heel erg van Italiaanse en klassieke muziek, en opera.

Hoe ben je begonnen met schrijven?
Ik schreef altijd al veel voor mezelf, dagboeken, gedichten. Omdat ik in Italië woon en de taal niet goed genoeg beheers voor creatief schrijven, ben ik het pas serieuzer gaan doen toen er online in het Nederlands allemaal mogelijkheden kwamen. Zo heb ik veel geleerd van een site voor hobbyschrijvers waar je feedback kreeg.

Wat doe je als je vastloopt tijdens het schrijven?
Ik loop nooit vast. Heb altijd honderd-en-een ideeën. Ook wat niet-schrijven betreft.

Stel dat ze een van jouw boeken willen verfilmen, ga je dat dan doen of niet? Ingeval van ja; welke acteurs zou je dan willen zien voor de personages?
Zeker geef ik daar toestemming voor. Hoe gaaf zou dat wel niet zijn?! Voor Het wespennest is dat Katja Herbers als Lisa. Voor Antipas een type als Edwin Jonkers in zijn jonge jaren.

Wat is je favoriete quote?
Vrijheid blijheid. Een andere geliefde is: 'What doesn't kill you makes you stronger'.

Als je back up nodig had, wie uit jouw boek mag je rug dekken?
Prachtige vraag. Mijn grote held Antipas uit mijn laatste boek Het wespennest natuurlijk :)

Wat is je grootste valkuil bij het schrijven?
De woordherhalingen.

Schrijft je overdag of ook ‘s nachts?
Als ik aan een manuscript werk en ik kan 's nachts niet slapen kan het dat ik even achter mijn computer kruip om wat verder te schrijven. Maar meestal schrijf ik gewoon overdag.

Nogmaals hartelijk dank voor het beantwoorden van de vragen Karin Kallenberg! Ik vind het altijd erg leuk om scheppers achter de verhalen te leren kennen!

© 2021-2021 Coppens Reinhilde - Alle rechten voorbehouden